Höstvete v 17, 2017

Den senaste veckan har varit kall, bara ca 4-6 °C, i hela området där det odlas höstvete. Både grödans utveckling och kväveupptag har därför gått mycket långsamt.

I början av april hade vi en mycket tidig utveckling på de flesta ställen, men med två kalla veckor som passerat börjar det nu gå mot ett medeltidigt år. Våra mätningar visar fortfarande inte på mer än ca 10 kg N/ha högre upptag i kvävegödslade plantor jämfört med plantor i ogödslat. De försök som har störst skillnader är Lidköping och Lilla Harrie i Skåne. När vi mäter 10 kg N i skillnad ovan jord innebär det säkert minst dubbla skillnaden om man räknar in rötternas tillväxt i detta stadie. Plantans upptag av tillfört kväve är ca 20 kg N/ha mer i gödslat än i ogödslat.

Det syns ännu ingen skillnad om grödan fått 40 kg N tidigt eller 60 kg N tidigt i de olika gödslade leden. Det innebär att 40kg N/ha tidigt, som Axan, säkert räckt så här långt.

I Skåne är nu vetet inne i stråskjutning DC 30-31. I övriga området är utvecklingen ännu bara i bestockningsfas.

Väderleksprognosen pekar just nu mot varmare väder från och med Valborgshelgen. Tillväxt och kväveupptag kommer därför säkert att bli snabbt från början av maj. Har man inte lagt huvudgivan i vete bör man göra det nu även i norra Götaland och Svealand.

Diagram Höstvete Lilla Harrie Yara N-prognos

Diagram Ängelholm Yara N-Prognos 2017 v 17

Diagram Hammenhög Yara N-Prognos 2017 v 17

Diagram Mörbylånga Yara N-Prognos 2017

Diagram Harplinge Yara N-Prognos 2017 Höstvete

Diagram Vikingstad Yara N-Prognos v 17 2017

Diagram Grästorp Yara N-Prognos 2017 v 17

Diagram Lidköping Yara N-Prognos Höstvete

Diagram Vintrosa v17 2017 Yara N-Prognos

Diagram Västerås Yara N-Prognos

Diagram Löt Uppland N-Prognos 2017 Höstvete