Omställning av hela livsmedelskedjan
Trots att Yaras mineralgödsel redan har ett kraftigt reducerat klimatavtryck så krävs ytterligare krafttag. Det är efterlängtat av livsmedelsbranschen som arbetar hårt för att bidra i klimatomställningen. De flesta siktar mot ett 30-40% lägre klimatavtryck redan 2030. Om bara något år kommer konsumenten kunna se och jämföra matens klimatavtryck på förpackningarna. Konsumenten får makten och ansvaret för klimatomställningen!
Det här är vårt bidrag, vi kallar det Yara Climate Choice™
Anders Anderson om Yaras roll i en fossilfri livsmedelsproduktion.
Hur tillverkas gödsel med lägre klimatavtryck?
Var produceras gödsel med lägre klimatavtryck?
Yaras gödsel med lägre klimatavtryck baseras på ett projektet i Porsgrunn, Norge. Porsgrunn-projektet är Yaras första elektrolyscellprojekt i industriell skala med systemintegration i en befintlig ammoniakanläggning. Anläggningen producerar cirka 20 000 ton ammoniak per år, som kan omvandlas till mellan 60 000 och 80 000 ton gödsel med lägre klimatavtryck.
Miljöval
Yara Climate Choice gör det möjligt att sänka klimatavtrycket i livsmedelskedjan och minska vårt beroende av fossila bränslen
Effektivt
Yara Climate Choice minskar klimatavtrycket betydlig genom hela livsmedelskedjan från jord till bord
Enkelt
Yara Climate Choice är ett enkelt sätt att minska klimatavtrycket från grödor och livsmedel.
Hur stort är klimatavtrycket?
Genom att använda en katalytisk reningsprocess (BAT), utvecklad av Yara och senare delad med andra tillverkare, har Yaras nitratbaserade mineralgödsel redan idag ett klimatavtryck som är 50-60 % lägre jämfört med de flesta gödselmedel tillverkade utanför Europa. Gödsel baserad på koldioxidinfångning minskar utsläppen med 35-75% och med användning av el från förnybara energikällor för produktion av nitratbaserad gödsel sänks klimatavtrycket med ytterligare 75-95%. Övergången till gödsel med lägre klimatavtryck har stor inverkan på slutproduktens klimatavtryck.
Yara Climate ChoiceTM
Minskar klimatavtrycket på
vete med ~20%
Minskar klimatavtrycket på
bröd med ~12%
Hur kan jag lita på att klimatavtrycket är korrekt?
Yara har utvecklat en metod för att säkerställa att klimatavtrycket beräknas korrekt under hela produktionsprocessen. Den oberoende försäkrings- och riskhanteringsleverantören DNV kommer, som en oberoende tredje part, att validera Product Carbon Footprint (PCF)-metoden, som är en av de mest väletablerade metoderna för att bestämma en produkts klimatpåverkan. Tredjepartsverifieringen säkerställer att vår metod och våra beräkningar är korrekta och transparenta.
Är gödsel med lägre klimatavtryck 100% fossilfri?
En liten del av produktionsprocessen av gödsel med lägre klimatavtryck kommer även fortsättningsvis att kräva användning av fossil energi. Till exempel kan fosfatbrytningsmaskiner och transporter fortfarande kräva användning av fossila bränslen. En förändring av produktionsprocessen bakom gödsel med lägre klimatavtryck kommer att ha stor effekt på gödselns klimatavtryck, den minskar klimatavtrycket med 75-95%.
Framtidens gödsel är redan här
Gödsel med ännu lägre klimatavtryck är nödvändig för omställningen av hela livsmedelskedjan.
Ladda ner vår broschyr för att läsa mer om framtidens gödsel som vi kallar Yara Climate ChoiceTM.
Tillsammans visar Yara och Lantmännen vägen
Tillsammans med Lantmännen, norra Europas ledande lantbrukskooperativ, tecknade vi det första kommersiella avtalet för gödsel med lägre klimatavtryck.
Yara Climate Choice ingår i Lantmännens Klimat & Natur-program, ett lönsamt sätt för lantbrukare att ta till sig mer hållbara jordbruksmetoder. Yaras gödsel med lägre klimatavtryck är ett viktigt tillskott i den fortsatta utvecklingen av programmet, vilket gör det möjligt för Lantmännen att etablera en fossilfri värdekedja från jord till bord.
Genom programmet Klimat & Natur har Lantmännen redan minskat klimatavtrycket från veteodlingen med upp till 30% sedan 2015. Med Yara Climate Choice i programmet minskar klimatpåverkan med ytterligare 15-20%.