Växtpressenpodden

Lyssna direkt till det mest aktuella just nu genom att klicka på play-ikonen vid varje avsnitt! Du behöver inte ladda ner något för att kunna lyssna.

Nytt poddavsnitt: Få koll på kväveupptaget!

Ingemar Gruvaeus och Knud Nissen pratar om hur du kan hitta rätt kvävegiva till höstrapsen. Ett nytt kartlager i Atfarm visar rapsens kväveupptag och i kombination med värdet från kvävevågen får du ett bra beslutsunderlag.

Dags att klippa rapsen!

Nu börjar tillväxten avta i höstrapsen och det innebär att det är dags att klippa plantor för att bestämma vårens kvävegödslingsbehov. I norra Götaland och Svealand är det en bra idé att gå ut nu, i södra Götaland växter det en del till och det kan vara lagom med klippningarna en bit in i november. Hugo Hjelm och Ingemar Gruvaeus - 20 oktober 2022.

Bilder som nämns i podden

Biomassa 0,3kg.jpg

Biomassa 0,3 kg - Kväveupptag på hösten 17 kg N ovan jord per ha 
Gödslingsbehov för 4 ton skörd 190 kg N/ha
Gödslingsbehov för 5 ton skörd 210 kg N/ha

Biomassa 2,1 kg.jpg

Biomassa 2,1 kg - Kväveupptag på hösten 116 kg N ovan jord per ha
Gödslingsbehov för 4 ton skörd 80 kg N/ha
Gödslingsbehov för 5 ton skörd 100 kg N/ha

Lathund klippning av 1m2:

Radavstånd 60 cm = 2 rader X 83 cm
Radavstånd 50 cm = 2 rader X 100 cm
Radavstånd 40 cm = 2 rader X 125 cm
Radavstånd 37,5 cm = 3 rader X 89 cm
Radavstånd 12,5 cm = 8 rader X 100 cm

Svensk Raps Kvävevågen 

Finns din vanliga gödsel att köpa? Om inte, vad bör du då tänka på?

Det är mycket oro i media om gödseltillgång för nästa år. En hel del av kvävetillverkningen i Europa står still just nu på grund av gaspriset men en stor del av Yaras fabriker rullar för fullt, ex. de fabriker i Finland och Tyskland som förser oss med NPK- och N-gödsel.

Många kan nog känna att de kanske tvingas till andra gödslingslösningar än den normala inför nästa år. Vad är då viktigt att tänka på?
Var och när fungerar rent kväve och var gör det inte?
Vilka fallgropar är viktigt att se upp för? 8 september 2022.

Behöver du komplettera gödslingen i höstraps?

All höstraps bör nu vara sådd men det finns fortfarande chans att komplettera gödslingen. En brist på svavel och bor i höst kan bli skördesänkande, men frågan är hur mycket som behövs egentligen? Våra agronomer Carl-Magnus Olsson och Hugo Hjelm reder ut många frågetecken i en kortare film och en fördjupande podd på ämnet. 1 september 2022.

Här pratar Calle och Hugo om svavel och bor till höstraps

Kan man fuska med NPK i höstspannmål?

Emma Brehmer samtalar med Ingemar Gruvaeus och Hugo Hjelm om hur vi kan tänka nu inför sådden. Går det att fuska med NPK och i så fall hur? Vilka spannmål är mest kräsna och var får vi störst utbyte av gödseln? Det och lite till får du veta i veckans avsnitt. Så på med lurarna nu när du är ute ock kör. Lycka till med skörden! 26 augusti 2022

Ger du skörden 2023 en bra start?

Varför har Yara utvecklat YaraMila Höst när vi inte rekommenderar en ren kvävegiva till höstspannmålen? Varför ska vi inte “fuska” i höstrapsen genom att bara köra NS på hösten? Vad har egentligen bor för uppgift? 
Som vanligt ställer Emma Brehmer frågorna och Yaras agronomer Carl-Magnus Olsson och Ingemar Gruvaeus ger svaren kring varför de olika NPK-produkterna har en sådan stor betydelse för skörden 2023. 12 juli 2022.

Vad kommer du att få se på Borgeby Fältdagar?

I avsnitt 50 av Växtpressenpodden frågar Emma Brehmer Yaras agronomer Hugo Hjelm och Carl-Magnus Olsson om de olika gödslingsstrategierna i demorutorna på Borgeby. Det är andra året i växtföljden och skillnaderna är tydliga. Är du nyfiken vilka har varit på ovälkommet besök? 21 juni 2022.

Hur ser Yaras växtnäringssortiment ut för 22/23?

Hur ser tillgången ut för kommande höst- och vårsortiment? Vad och hur ska vi prioritera om vi har begränsade resurser och finns det någonstans vi kan ”fuska” med NPK´n om vi måste? Detta är frågor som Emma Brehmer ställer till Ingemar Gruvaeus, chefsagronom och Hans Larsson, marknadschef. 16 juni 2022

Här kan jag fuska med P och K hösten 2022 (om jag måste)

Fortsatt gynnsamt läge för en god skördeutveckling

Ingemar Gruvaeus diskuterar den senaste veckans N-Prognos med Emma Brehmer. Goda förutsättningar för såväl höstvete som vårsäd. 10 juni 2022.

 

Ännu står N fönstret för höstvete öppet

Det är sista veckan med mätning av höstvetet för N-Prognosen i söder. Ingemar Gurvaeus och Carl-Magnus Olsson i samtal med Emma Brehmer om veckans prognos och läget i landet. Det ser lovande ut! Ännu är N fönstret för höstvetet öppet och det är högst aktuellt att fortsätta fundera kring sina fälts markleverans och skördepotential. 2 juni 2022.

Gödslingsbehov och skördeutsikter för höstvete och vårsäd

Hugo Hjelm och Ingemar Gruvaeus drar slutsatser kring skörd och gödslingsbehov för höstvete och vårsäd. 27 maj 2022.

Inför kompletteringsgivan i höstvete och vårsäd

Ingemar Gruvaeus och Hugo Hjelm resonerar kring beslutsunderlag för att pricka rätt med kompletteringsgivan till höstvetet och vårsäd. Emma Brehmer ställer frågorna. 23 maj 2022.

 

Finns det tillgång på AdBlue?

Den frågan ställer Emma Brehmer till Mikael Edsäter, försäljningschef för AIR1 (AdBlue) Yara Sverige. 25 april 2022

Tankar inför huvudgivan i höstsäd

Ingemar Gruvaeus och Hugo Hjelm diskuterar huvudgivan i höstsäd med Emma Brehmer. 13 april 2022.

En utmanande vår, hur gör vi med sådden och gödslingen?

Emma Brehmer i samtal med Yaras agronomer, Hugo Hjelm och Ingemar Gruvaeus, om vilka alternativ man som lantbrukare har nu i en ganska oviss tid. Lyssna till deras funderingar här. 24 mars 2022

Vad är viktigt att tänka på vid tidig N-giva till höstraps och höstspannmål?

Yaras agronomer diskuterar det aktuella läget i fält. Lyssna till Hugo Hjelm, Ingemar Gruvaeus och Carl-Magnus Olsson. 24 feb 2022.

Vill du lyssna på avsnitt från tidigare år?

Finns där poddar finns eller vi vår poddsida:

Lyssna på alla avsnitt

G_pod.png

poddtoppen.jpg