Växtpressenpodden

Här hittar du alla avstnitten av vår podd, Växtpressenpodden! Den finns även på Apple och Google Podcasts och Spotify

Senaste avsnittet

5 juni: Sista N-prognosen för i år men poddarna fortsätter

De flesta fält är nu i axgång eller stundande axgång och mätningarna upphör men åtgärder kan fortfarande vara aktuella. Lyssna till Ingemar Gruvaeus, Carl-Magnus Olsson och Nelly Carlsson som diskuterar årets sista kväveprognos.

30 maj: Regn eller fortsatt torka

Nelly Carlsson och Ingemar Gruvaeus djupdyker i veckans N-Prognos som är den sista för året i Skåne. Regn eller fortsatt torka ger stor skillnad i behov och förutsättningar för kvävekomplettering.

23 maj: Komplettering högaktuell om regnet kommer

Snart axgång i Syd och flaggblad i Mellansverige. Kompletteringsgödsling är högaktuellt i höstvetet men vårsäden är ett frågetecken. Nelly, Ingemar och Calle guidar i veckans N-Prognos.  

16 maj: Fortsatt god tillväxt

Höstvetet fortsätter att se bra ut. När det gäller vårsådden är det stor spridning i vårt avlånga land med gröna fält i syd och sådd i Mellansverige. Ingemar, Nelly och Calle guidar genom veckans prognos och rekommendationer.

8 maj: Bra tillväxt i hela området - kompletteringsläge i Syd

Senaste veckans värme och fukt har givit en fantastisk tillväxt i många fält vilket syns i mätningar som görs i fält och försök. Ingemar, Nelly och Calle guidar genom veckans prognos.

25 april: Långsam utveckling

Nelly Carlsson och Ingemar Gruvaeus diskuterar veckans mätningar i Yara N-Prognos. Denna vecka har det mätts i Skåne och i Väst.

18 april: Årets första N-Prognos

Nelly Carlsson, Ingemar Gruvaeus och Carl-Magnus Olsson analyserar årets första N-Prognos och diskuterar åtgärder i raps och kommande vårsådd.

11 april: Hur hanterar vi risken för kväveförluster?

I detta avsnitt samtalar Nelly Carlsson och Ingemar Gruvaeus om huvudgivan i höstspannmål och om risken för kväveförluster på grund av hög nederbörd. Dock varierar nederbördsmängderna i landet och så även råden. Råd som gäller alla är dock att se till att lägga en Maxruta i fälten för att visuellt få svar på om kvävemängden räcker till. Samt att via ditt Atfarm-konto prenumerera på en N-Tester, vilket är kostnadsfritt i år. Mätning med N-Tester ger dig en rekommenderad kvävegiva.

25 mars: Aktuellt i fält

I detta avsnitt presenteras Carl-Magnus och Ingemars nya kollega Nelly Carlsson, välkommen! Vidare diskuteras förutsättningarna för att träffa rätt med kvävet nu i de fall vi tar oss ut på fältet. Än en gång påminner vi om Nollrutan, det enklaste sättet att få kunskap om markens kväveleverans och därmed ett bra underlag för rätt kvävemängd. Rapsen har kommit igång fint i Skåne och det är dags att planera för andra givan om den inte redan ligger ute.

22 februari: Vad är bra att tänka på inför vårgödslingen?

Carl-Magnus Olsson, Ingemar Gruvaeus och Knud Nissen ger konkreta tips inför våren. Vad kan du göra redan nu?

  • Se till att köpa hem några presenningar för att anlägga nollrutor
  • Skaffa ett Atfarmkonto kostnadsfritt
  • Beställ ett års kosnadsfritt abonnemang på en N-Tester BT medan det ännu finns i lager
  • Gör dina beräkningar i Rapskalkylatorn
  • Bekanta dig med Nollruta i mobilen 

14 december: Summering av växtodlingsåret

I årets sista podd summerar Hugo Hjelm, Ingemar Gruvaeus och Carl-Magnus Olsson växtodlingsåret 2023.

24 november: Skogsgödslingens grunder

Gödsling av skog kan, om den görs rätt, vara en mycket lönsam åtgärd för både plånbok och klimat. Lars Wirén och Hugo Hjelm går igenom möjligheterna och förutsättningarna för en lyckad skogsgödsling. Var och när ska du gödsla? Vilka bestånd ska du välja och hur ser lönsamheten ut?

 2 november: Säkra vårsådden med rätt vårgödsling

Grunden till en hög skörd ligger i en bra etablering med säkrad tillgång till rätt växtnäring. God tillgång på kväve, fosfor, kalium och svavel gynnar både bestockning och rotutveckling. Lyssna till våra agronomer, Ingemar Gruvaeus, Carl-Magnus Olsson och Hugo Hjelm, och deras bästa tips inför vårgödslingen. 

 

1 oktober: Aktuellt just nu i höstraps

I det här avsnittet redogör Knud Nissen, Carl-Magnus Olsson och Ingemar Gruvaeus för de viktigaste åtgärderna i höstrapsen som är aktuella i höst för att säkerställa en hög skörd.

 

Vill du lyssna på tidigare avsnitt?

Finns där poddar finns eller vi vår poddsida:

Lyssna på alla avsnitt

G_pod.png

poddtoppen.jpg