Höstvete med frost Höstvete med frost

Här kan jag fuska med P och K hösten 2022

(om jag måste)

Osäker PK-tillgång öppnar upp för anpassning efter markstatus inför gödsling till höstetablerade grödor. Höstvete på lerjord med god P-status tål att tillfälligt behandlas styvmoderligt, medan höstraps alltid bör ges större omsorg med PK.

Läs mer

Behöver du komplettera gödslingen i höstraps?

All höstraps bör nu vara sådd men det finns fortfarande chans att komplettera gödslingen. En brist på svavel och bor i höst kan bli skördesänkande, men frågan är hur mycket som behövs egentligen? Våra agronomer Carl-Magnus Olsson och Hugo Hjelm reder ut många frågetecken i en kortare film och en fördjupande podd på ämnet. 1 september 2022.

 

Här pratar Calle och Hugo om svavel och bor till höstraps

Övergripande om höstgödsling

Diagram över optimum

YaraMila Höst är en växtnäring som med fördel används på jordar som har kaliumklass I, II och III. YaraMila Höst 8-10,5-20 Mn passar bäst på sand och moränjordar men i Skåne även många lerjordar. YaraMila Höst 10-14-12 är utvecklad för lite tyngre jordar med kaliumklass III. Beroende på skördenivå och markvärden kan man behöva ytterligare NPK på våren, alternativt Axan (NS). Pga rådande situation kan tillgången av vissa produkter vara begränsad.

Gödslingsråd för höstvete

Höstsådd, maskin ute i fält

Har du koll på P & K?

Grunden för att hitta rätt PK-gödsling för just din gård är att bilda sig en uppfattning om dina grödors behov och bortförsel och tillförsel av fosfor och kalium.

Här finns två enkla verktyg så att du snabbt får en god uppfattning om både behovet och hur din gödslingsstrategi fungerar. Varje verktyg har en kort instruktionsfilm som gör det lätt att komma igång.

Räkna på P & K behovet till dina grödor

Räkna på din PK-balans

Se en av hemligheterna bakom den perfekta höstgrödan

Ingemar Gruvaeus visar på de stora skillnaderna i höstkornet i "den lilla" Gropen på Borgeby. Kornet gödslat med YaraMila Höst ser fantastiskt fint ut. Filmen är inspelad i maj 2020. 

Höstvete
Höstvete

YaraMila Höst, för lättare och tyngre jordar

Rätt NPK på hösten ger en bra start för höstsäden, med god rotutveckling och bestockning.

YaraMila Höst för lättare jordar   YaraMila Höst för tyngre jordar

Samlad information om spridning

Här hittar du länkar till din leverantörs spridarinställningar samt tips om hur du optimerar din spridning för bästa möjliga ekonomi. 

Spridning

Yara Nyhetsbrev med N-Prognos direkt i inkorgen: