Dags för kvävegödsling i vall?

Vallarna har redan kommit igång att växa och är grönare nu än de är i slutet av april ett sent år.

Mars 2020

Så här långt ser det verkligen ut att kunna bli ett riktigt tidigt och bra vallår.
Så fort fälten har torkat upp bör det därför vara dags att gödsla för att gynna bestockning och få en tät vall. Men samtidigt är tillväxten långsam och kväveupptaget relativt litet den närmaste tiden. Lägger man mycket kväve finns det därför alltid risk för förluster om det blir mycket regn.

Jag skulle gärna dela kvävegivan och lägga kanske 60 -70 kg N tidigt och sedan gå ut med en giva till när vi vet lite mer vart året tar vägen.  Just nu är det närmast omöjligt att se vilken klövermängd det blir i vallen och det är ju avgörande för hur mycket kväve den behöver.

Från försök senaste 3 åren vet vi att det går alldeles utmärkt att köra i vart fall 40 kg N av den totala givan så sent som ca 20 cm hög vall dvs oftast i slutet av april om skörden är i slutet av maj. Vi har inte tappat skörd alls och ökar säkerheten en del.

I andra halvan av april bör vi också ha mycket större chans att avgöra vilken roll klövern kan spela i år. Det ger oss möjlighet att anpassa kvävegivorna efter fält och årsmån även i vall.

Ingemar Gruvaeus 2020-03-04