Tidig utveckling men varierande kväveeffekt


Kväveeffekt kopplat till nederbörd

Fälten i Sydsverige befinner sig i tidig stråskjutning. I Mellansverige finns en blandning av fält i bestockningsfas och tidig stråskjutning. Nederbörden under påsk varierade kraftigt mellan olika platser – från 0 mm till över 20 mm. Platser som fått mer än 8 mm bör därmed fått en god effekt av nitratkvävet. Även platser med mindre mängder regn, 3-4 mm, bör fått en viss kväveeffekt till fördel för fortsatt god utveckling. På platser där inget regn fallit bör bevattning övervägas om möjligheten finns. Väderprognosen visar huvudsakligen torrt väder framöver, med endast begränsade nederbördsmängder de kommande dagarna.

Huvudgivan ska nu vara ute. Ytterligare kvävegödsling är inte aktuell förrän om 2-4 veckor och då endast om nederbörd möjliggjort effekt från de tidigare givorna.

Höstråg och höstkorn – närmar sig axgång

Höstråg och höstkorn är i stråskjutning. Hos höstrågen har flaggbladet börjat titta fram. Det innebär att axgången närmar sig. För kompletteringsbehov i höstråg kan N-Testern användas mellan DC 32 och 45. Tänk på att vänta cirka en vecka efter nederbörd innan mätning, för att få effekt på gödslat kväve.

Höstraps – blomningen har inletts i Syd

I Sydsverige ser vi nu gula fält och höstrapsen är i begynnande blomning till blomning. I Mellansverige är rapsen i sent knoppstadium till begynnande blomning. Huvudgivan ska vara ute och ingen ytterligare kvävegödsling är aktuell just nu.   

Senaste podden

Lyssna till Yaras podd om gödsel

Yaras podd djupdyker i N-Prognosen och läget i fält varje vecka. 

Lyssna på podden

Så mäter du Nollrutan i höstvetet

Peter och Calle mäter en nollruta med mobilen

Kombinationen marktäckning och N-Testervärdet från Nollrutan ger dig en god bild av kväveupptaget. Du kan nu enkelt mäta kvävebehovet i höstvetet, allt via Atfarm.

Nollruta i mobilen

Område SYD Skåne

Från mätningar i vecka 17 (21-22 april) visar att samtliga mätta fält i Skåne är i tidig stråskjutning.  

Nelly visar olika DC

Utvecklingsstadium 31. En nod finns, från bas till första noden är avståndet en centimeter eller mer. Två till tre noder kan ses på bilderna, men avståndet mellan internoderna gör att utvecklingsstadiet klassas som DC 31.

Nollrutorna visar fortsatt en generell hög kväveupptagsnivå jämfört med tidigare år. Det syns särskilt i fält efter förfrukter som förväntas leverera kväve, exempelvis rödklöver, potatis m.fl. Kväveupptaget från gödslat kväve har ökat markant i takt med att stråskjutningen tagit fart.  

Klicka på bilden för större bild eller utskrift

Diagram SYD v 17

Kväveförsök Lund

Kask-vetet är nu i DC30. Det är nu ett måttligt kväveupptag i försöket, med högre upptag av större tidig gödsling. Andra diagrammet visar dock att huvudgivan än så länge inte gett effekt, eftersom led 8, med ingen tidig giva och 150 kg N/ha som huvudgiva, ligger på samma nivå som ogödslat led. Första givan lades den 11 mars och har fått lite regn. Andra givan gavs den 11 april.

Lund diagram

Diagram 2 Lund

Lund diagram

Fält i Lund v 17

Kväveförsök Ängelholm

Sorten är Kask och utvecklingsstadium är DC 31. Nollrutan ligger i princip på samma upptag som föregående vecka, något högre, från 21 till 24 kg N/ha i ovanjordisk biomassa. Upptaget har ökat i gödslade led med mellan 23-36 kg N/ha sedan förra mätningen. Andra grafen samt bilden nedan visar på att huvudgivan fått effekt, eftersom led 8 med ingen tidig giva och 150 kg N/ha som huvudgiva nu fått ett högre kväveupptag. Ett litet regn på 2,6 mm (uppmätt på en väderstation i närheten av försöket) precis efter huvudgivan har alltså kunnat ge viss effekt just på denna plats. Första givan lades den 20 mars med regn i anslutning och andra givan gavs den 10 april.

bilder på fält

Bilder från försöket i Ängelholm. Jämförelse mellan ogödslat led och led 8 utan tidig giva och 150 kg N/ha vid huvudgivan. Vecka 16 syns ingen skillnad mellan leden, varken visuellt eller i mätresultat. Vecka 17 är led 8 grönare och kväveupptaget har ökat. I Ängelholm har huvudgivan alltså börjat ge effekt. 

Ängelholm diagram

Ängelholm diagram 2

Ängelholm diagram

Fält Ängelholm v 17

Område ÖST Kalmar, Östergötland, Södermanland, Örebro

Inga nollrutor har mätts i Öst denna vecka. Det har dock inrapporterats från fält i Örebrotrakten att vissa nått DC 30, medan något fält är kvar i bestockningsfas. Mätningar från kväveförsöket i Öland har utförts denna vecka.  

Kväveförsök Torslunda

Vetet är sorten Kask, som nu är i DC 31. Kväveupptaget är lågt i alla led och ingen tydlig skillnad mellan led kan ännu ses. Första giva lades den 17 mars och andra givan gavs den 16 april. Området har varit mycket torrt under mars och april.

Torslunda diagram

Diagram väder Torslunda

Område VÄST Västra Götaland

Några nollrutor har blivit mätta i Västsverige. Utvecklingsstadium är en blandning mellan fält i bestockningfas samt tidig stråskjutning. I mätta Nollrutor har det skett en viss ökning av kväveupptag, även här speciellt från fält med bra förfrukter. Kväveupptag av gödslat kväve har ökat till viss del.

Klicka på bilden för större bild eller utskrift

Diagram väst v 17

Kväveförsök Lidköping

Utvecklinggstadiet är denna veckan i DC 31. Sorten är Etana. Kväveupptaget har i gödslade led ökat sen förra veckan med 10-15 kg N/ha i ovanjordiskt biomassa. Skillnad mellan stor eller liten tidig giva kan ses. Första givan gavs den 20 mars och andra givan gavs den 14 april. Försöket fick nederbörd under/efter påskhelgen.

Lidköping diagram
Lidköping diagram

Fält Lidköping v 17

Kväveförsök Grästorp

Informer-vetet är i DC 31. Kväveupptaget är måttligt och har knappt ökat något sen föregående vecka. En liten skillnad kan antydas mellan stor eller liten tidig giva. Första givan gavs den 21 mars och andra givan gavs den 15 april. Försöket har fått nederbörd under/efter påskhelgen.

Grästorp diagram
Grästorp diagram

Fält Grästorp v 17

Område MITT, Västmanland

Inga Nollrutor har mäts i Mitt denna vecka.