Nollrutemätning i Syd – i fält som nått tvånodsstadium
Fälten i Sydsverige befinner sig i stråskjutning. Västområdet är cirka en vecka efter Syd med tidig stråskjutning. I ÖST och MITT finns en blandning av fält i bestockningsfas och tidig stråskjutning.
Nederbörden har varierat lokalt. Väderprognosen visar på någon/några millimeter regn på sina platser. Det har varit varma temperaturer under veckan men till helgen och framåt ser det ut att bli något svalare.
I Mellansverige är ytterligare gödsling i höstvete inte aktuellt. Däremot kan Nollrutemätning inledas i Sydsverige, där fält nu når, tvånodsstadium, DC 32. Nollrutemätning, som kombinerar bildanalys och N-Testermätning i nollrutan, är lämplig att genomföra i utvecklingsstadium DC 32-37. Mätningen är värdefull även vid torrt väder och kan ge vägledning om kompletteringsbehov. Om ingen effekt har fåtts av tidigare givor ska ingen ytterligare kväve ges, men mätningen kan användas sen om regnet väl kommer.
Område SYD Skåne
Vecka 18 och fälten i Skåne befinner sig mellan DC 30-32. Tvånodsstadium redan i slutet av april kan betraktas som tidigt.
Fälten visar hyggligt kväveupptag av gödslat kväve jämfört med föregående vecka. Trots det är kväveupptagsvärdet inte högt när utvecklingen är i DC32 utan ligger på 50-60 kg N/ha i ovanjordisk biomassa. Historiskt har det dock varit lågt förr i liknande stadierna och ändå gett en bra skörd i slutändan. Det är i stället hur det kommer se ut framöver i maj som är det viktiga.
För de mätta fälten i DC 32 kan det totala gödslingsbehovet nu uppskattas (se områdestabell). Värdena varierar mellan 150-250 kg N/ha för förväntad skörd på 10 ton och 110-210 kg N/ha för 8 ton. Kompletteringsbehov kan i ens egna nollruta bedömas med Nollrutemätning i stadierna DC 32-37, men komplettering bör endast göras om tidigare givor har gett effekt. Förfrukter som förväntas kunna leverera kväve till efterföljande gröda verkar, i år med en ganska torr höst och vinter, i många fall verkligen kunna bidra med kväve och ge lågt gödslingsbehov.
Kväveförsök Lund
Kask-vetet är nu i DC31. Kväveupptag i både ogödslat och gödslade led är i princip oförändrat från föregående vecka. I andra grafen syns att huvudgivan ännu inte gett effekt, led 8 (bara huvudgiva) skiljer sig inte från ogödslat led. Första givan lades den 11 mars och har fått lite regn. Andra givan gavs den 11 april.
Kväveförsök Ängelholm
Sorten är Kask och utvecklingsstadium är uppe i DC 32. Kväveupptaget i gödslade led ser ut att ha minskat något, troligen är det föregående veckas mätningar som med mätning efter regn var något höga. Kväveupptaget kan bortsett från det sägas vara likt föregående vecka. Andra grafen visar att huvudgivan fått hygglig effekt, där led 8 (bara huvudgiva) skiljer sig kraftigt från ogödslat led. Första givan lades den 20 mars med regn i anslutning och andra givan gavs den 10 april.
Område ÖST Kalmar, Östergötland, Södermanland, Örebro
De mätta nollrutorna visar utvecklingsstadier mellan DC 22-31, både bestockningsfas och tidig stråskjutning. Kväveupptag i Nollrutorna varierar kraftigt, men upptaget av gödslat kväve är generellt lågt. I Kalmartrakten är utvecklingen tidigare och gödslat kväve har börjat tas upp och en ökning har skett sen förra mätningen för två veckor sedan.
Kväveförsök Klockrike
Sorten är Informer och höstvetet har nått tidig stråskjutning, DC 31. Upptaget är fortsatt lågt. Enligt väderdata (från en närliggande väderstation) fick området regn förra veckan men ingen tydlig effekt kan ännu noterats. Första givan lades den 21 mars och huvudgivan den 10 april.
Område VÄST Västra Götaland
De flesta mätta fält befinner sig i tidig stråskjutning, DC 30-31, med några fält kvar i bestockninhgsfas på grund av sen sort. Upptaget av gödslat kväve varierar mellan fälten, troligen beroende på faktorer som jordart, förfrukt samt nederbördsmängd
Kväveförsök Lidköping
Utvecklingsstadiet är fortsatt i DC 31. Sorten är Etana. Kväveupptaget har ökat marginellt. Andra grafen visar på att huvudgivan gett viss effekt, där skillnad mellan led 8 (bara huvudgiva) och ogödslat led kan ses. Första givan gavs den 20 mars och andra givan gavs den 14 april. Försöket fick nederbörd under/efter påskhelgen men ännu syns inte så tydlig effekt, sannolikt på grund av att de mycket kalla nätterna som varit hindrat tillväxten.
Område MITT, Västmanland
Kväveförsök Västerås
Utvecklingsstadiet i MITT är en blandning av fält i bestockningsfas och fält i tidig stråskjutning, DC22-31. Upptaget i Nollrutorna varierar mellan platserna, men upptag av gödslat kväve är överlag lågt och har ännu inte kommit i gång.
Så mäter du Nollrutan i höstvetet
Kombinationen marktäckning och N-Testervärdet från Nollrutan ger dig en god bild av kväveupptaget. Du kan nu enkelt mäta kvävebehovet i höstvetet, allt via Atfarm.