Urea för minskning av NOx-utsläpp

Urea är ett viktigt råmaterial i kemisk industri. Ämnet används ofta i system för NOx-kontroll för att minska utsläppen av kväveoxider (NOx).

Yara är världsledande inom ureaproduktion och har levererat urea till kunder i många år, för bland annat minskning av NOx-utsläpp:

 • I SNCR-system väljs urea ofta som reduktionsmedel av säkerhetsskäl. Ämnet är dock mindre effektivt än ammoniak, eftersom urea måste omvandlas till ammoniak innan NOx-reduktionen kan ske
 • Vi kan leverera urea både i fast form, normalt för utspädning på plats, och i lösningar med olika koncentrationer

Skäl att välja urea som reduktionsmedel för kontroll av NOx-utsläpp:

 • Du kan välja urea av säkerhetsskäl. Ämnet är inte lika riskabelt att hantera på arbetsplatsen, och kräver till skillnad från ammoniak ingen särskild utbildning
 • Urea är inte farligt. Ämnet är stabilt, ej flyktigt, brandfarligt eller explosivt
 • Urea kan transporteras, förvaras och hanteras säkert utan särskild utbildning

Det finns däremot nackdelar med att använda urea som reduktionsmedel vid NOx-kontroll:

 • Urea kan leda till större utsläpp av kväveoxider eller av kolmoNOxid, som båda är skadliga gaser
 • Urea är mindre effektivt än ammoniak
 • Risken för kontaminering och korrosion i utrustningen nedanför insprutningspunkten ökar
 • Läckor av urealösning leder till ansamling av ett vitt fällningssalt som gör att utrustningen ser äldre ut
 • Om du blandar med hårt vatten kan urea och flagor täppa till ditt system för NOx-kontroll
 • Urea i fast form måste levereras och förvaras vid en temperatur där den inte kristalliseras. Kristalliseringspunkten beror på koncentrationen. Urealösning på 40 % kristalliseras t.ex. vid 0°C

Leveranssäkerhet

Yara kan erbjuda avbrottsfria leveranser eftersom vi är Europas största urealeverantör. Vi har flera produktionsanläggningar och påverkas därför i mindre utsträckning av oplanerade driftsstopp. Yara kan därför erbjuda en unik leveranssäkerhet. Våra fabriker världen över säkerställer kontinuerlig tillförsel.

Vi har ett flertal distributionsmöjligheter via väg, räls och sjö, och vi har flera terminaler för mellanlagring. Transportmöjligheterna för urea och urealösning är:

 • Lastbil (urea i fast form förpackat i säckar)/tankbil (bulk)
 • Container (urea i fast form förpackat i säckar eller i bulk)
 • Godståg (urea i fast form förpackat i säckar eller i bulk)
 • Lastfartyg (urea i fast form förpackat i säckar eller i bulk)

Vi samarbetar med pålitliga och erfarna logistikföretag så att du får bästa möjliga pris

Våra experter på NOx-kontroll kan ge dig stöd och råd kring dina behov, så att ditt SNCR-system som körs med urea blir kostnadseffektivt och uppfyller nödvändiga krav.

Kontakta våra experter på NOx-kontroll om du vill ha mer information om tillförlitliga leveranser av urea, och läs mer om att undvika beläggningar när du använder urea i din SNCR-utrustning.

Lösning mot beläggningar

Lös problem med beläggningar när du använder urea som reagens i SNCR-system

I en del SNCR-system där urea används måste du tillsätta vatten för utspädning innan insprutningen. Om urea används med hårt vatten kan insprutningsmunstyckena täpps till och inte fungerar. Yara har utvecklat NOxCare, en lösning mot beläggningar som uppstår i SNCR NOx-kontrollsystem.

Yaras expertis

Yara är en av världens största producenter av urea, och kan erbjuda en oöverträffad leveranssäkerhet från våra anläggningar världen över. Våra experter på NOx-kontroll kan ge dig teknisk support och rådgivning så att ditt SNCR-system för NOx-kontroll som körs med urea är effektivt och uppfyller dina specifikationer. Yara levererar det reduktionsmedel du väljer från ett nätverk med fabriker världen över, så du kan räkna med en avbrottsfri tillgång.

Mareike Rosenow
Mareike Rosenow
Sales Manager, Reagents for stationary NOX reduction and Base Chemicals