Teknisk urea & Urealösning

Yara är en av världens största producenter av urea. Vi har 30 fabriker över hela världen, inkluderat våra huvudanläggningar i Le Havre i Frankrike, Sluiskil i Nederländerna och Brünsbuttel i Tyskland. Vår unika produktionsbas garanterar att vi kan leverera teknisk urea till hela världen, för alla typer av industrier.

Beroende på dina behov, levererar Yara urea som prills, med eller utan antiklumpningsmedel. Vår granulerade urea används som gödningsmedel. Här kan du finna mer information om urea för gödningsmedel och näringsämne inom jordbruk.

Vårt fokus på kvalitet gör att vi kan anpassa oss efter våra kunders skiftande krav.

Mareike Rosenow
Mareike Rosenow
Sales Manager, Reagents for stationary NOX reduction and Base Chemicals

Olika användningsområden för teknisk urea

Teknisk urea har många användningsområden. Yara är marknadens största leverantör av teknisk urea för djurfoder och hartstillverkning, men vi levererar också till kunder i flera andra branscher. Du kan beställa urea av oss för följande användningsområden:

 • Urea för lim och harts: vi säljer teknisk urea för användning som råmaterial i tillverkningen av spånskivor, laminatgolv och möbler. Vi kan tillgodose dina behov oavsett vilka mängder du behöver.
 • Urea för träindustrin: Yaras urea är fri från formaldehyd och används huvudsakligen i bindemedel för MDF (fiber med medelhög densitet) och spånskivor.
 • Urea för hälsovård och skönhetsindustri: urea används som basmaterial vid tillverkning av många hudkrämer och urea är nyttigt för huden. Urea används också i schampo, fuktkrämer och peelingkrämer. Företag som tillverkar skönhetsprodukter och smink kan förlita sig på kvaliteten hos vår tekniska urea.
 • Annan industrianvändning: Urea för metallbearbetning, garverier, vattenrening (som kvävekälla), konstruktions- och anläggningsarbeten (som bindemedel för isolering) och för vinterändamål (snö- och isröjning).

Urea för djurfoder

Cow

Yaras kvalitetstänkande i produktionen av urea för djurfoder har gjort att vi under 20 år har kunnat leverera produkter av toppkvalitet till jordbrukare under varumärket Rumisan. Våra fabriker i Le Havre, Frankrike och Brunsbüttel, Tyskland har investerat i HACCP-programmet som uppfyller EU-förordningarna EC 178/2002 och EC 183/2005, och som dessutom ingår i våra certifieringar ISO 9001, ISO 14001 och ISO 45001.

Urea för djurfoder är ett näringstillskott som används i foder till idisslande kreatur som kor, får och getter.  Eftersom det är en proteinfri kvävekälla kan inte djuren tillgodogöra sig urean direkt.  Istället fungerar den som näring till mikroberna i våmmen och bidrar med ammoniak till den bakteriella proteinsyntesen, på så sätt bryts födan ned och tas upp snabbare.  Urea har med en kvävehalt på 46% ett teoretiskt proteininnehåll på 288%, och är därför mycket effektiv när det gäller att öka proteinhalten i idisslares foder.

Produktion av teknisk urea

Urea produceras när ammoniak reagerar med koldioxid och bildar då en varm smältmassa. När den flytande smältmassan blandas med vatten bildas en vattenhaltig urealösning eller så utgör den råmaterial i tillverkningen av ureagranulat eller prills.

 • Ureaprills är små sfäriska kulor som används som teknisk urea i många typer av industrier. Yara kan leverera ureaprills med eller utan antiklumpningsmedel beroende på dina behov
 • Granulerad urea används som gödningsmedel.

Yara levererar teknisk urea till hela världen från ett antal produktionsanläggningar. De största anläggningarna är Brunsbüttel i Tyskland, Le Havre i Frankrike och Sluiskil i Nederländerna.

Brunsbüttel, Tyskland Le Havre, Frankrike Sluiskil, Nederländerna
 • Två produktionsenheter: en för ammoniak och en för urea.
 • Yara kan transportera ammoniak och urea via hav, vattenleder, tåg och väg.
 • Certifierad enligt ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001 och ISO 50001.
 • Två produktionsenheter: en för ammoniak och en för urea.
 • Yara kan transportera ammoniak och urea till sina kunder via hav, tåg eller väg.
 • Certifierad enligt ISO 9001, ISO 14001 och ISO 45001.
 • Två produktionsenheter för urea på en anläggning som även producerar ammoniak och salpetersyra
 • Kapaciteten utökades 2011 på grund av växande efterfrågan på teknisk urea och AdBlue®
 • Certifierad enligt ISO 9001, ISO 14001 och ISO 45001.

Yaras huvudfabriker i Brunsbüttel, Le Havre och Sluiskil förser den globala marknaden med urea via våra internationella terminaler och hamnanläggningar. Vi har även ett unikt backupsystem för att alltid säkerställa tillförlitliga leveranser.

Vikten av en produkt med jämn kvalitet

Yara arbetar hårt för att bibehålla kvaliteten på urean i hela tillverkningsprocessen, under hanteringen, förvaringen samt vid leveransen. Kvaliteten är särskilt viktig för våra kunder inom läkemedelsindustrin och i djurfoderbranschen. Vårt fokus på kvalitet gör att vi kan anpassa oss efter våra kunders skiftande krav på förvaring, hantering och användning.

Förpackning och transport

Teknisk urea

Teknisk urea levereras i form av vitt granulat i silofordon för bulklaster eller förpackat som:

 • 25 kg säck
 • 500 kg storsäck
 • 1 000 kg storsäck

Urealösning

Urea i vattenlösning kan levereras med:

 • tankbil
 • Flex Tank

 

Vårt kall är att möta kundernas efterfrågan på bulkleveranser med kompletta lastbilar exklusivt. Naturligtvis finns våra produkter i specifika förpackningar från våra distributörer.