-
Mer information
-
Det är hög tid att förbereda den nya växtodlingssäsongen i Atfarm och byta grödor på de inlagda fälten. Knud Nissen tipsar om ett enkelt sätt att göra det på.
Se filmen med instruktion på Youtube
Rätt fosfor- och kaliumgödsling avgörs av hela växtföljden och inte av de enskilda grödorna. Det är summan av tillförsel och bortförsel som ska balansera varandra. Ta hjälp av våra verktyg för att ta reda på rätt balans och vilka produkter som är rätt för din gård:
Avsnitt nr 71 av Växtpressenpodden där Hugo Hjelm och Carl-Magnus Olsson, resonerar kring grödans behov av mikronäring.
Rätt gödslingsstrategi är avgörande för att ta till vara på skördepotentialen och få bästa möjliga ekonomi. Näringstillförseln är en särskilt viktig pusselbit för att säkra god etablering och övervintring. Myllning av gödseln, t ex med kombisådd, ökar både odlingssäkerhet och växtnäringsutnyttjande.
YaraMila® Höst är ett koncept som gynnar höstutvecklingen i spannmål och stärker fosforupptaget, med en låg halt kväve anpassad för höstanvändning.
Plantornas tillgång på fosfor och kalium är avgörande för odlingsresultatet. Snålgödsling kan vara tillfälligt motiverat vid höga gödselpriser, men den gör ett ordentligt hål i intäkterna i långa loppet. Med hjälp av markkartering, PK-balansberäkning och Yaras verktyg för bördighetsanpassad gödsling går det att hitta balansen. Nyckeln till en ekonomiskt bra PK-strategi är att varken gödsla för mycket eller för lite.
Markens kvävelevererande förmåga, skördenivå, förfrukt, kväveform och eventuell proteinbetalning påverkar behovet av kvävegödsling. Det enskilda året styr grödans behov. Läs mer om gödsling av höstvete, och beräkna själv dina fälts behov av P och K.
För att kunna planera och optimera gödslingen till stråsäd krävs kunskap om hur skörden byggs upp. Det är viktigt att veta när växtnäringen bör vara tillgänglig och vilka utvecklingsstadier som är kritiska vad gäller tillgång till framförallt kväve.
Hitta dina fälts starka och svaga tillväxtområden inför kompletteringsgivan. Rita in dina fält och följ utvecklingen med satellitbilder. N-Tester BT håller koll på grödans kväveupptag, resultatet ser du i Atfarm.
Kan din spridare inte ta tilldelningsfiler? Inga problem, du kan köra manuellt efter anvisningar från mobilen.
Lyssna på Växtpressenpodden om det mest aktuella inom gödsling. Lyssna här eller där poddar finns
Lyssna härUnder flera år har vi följt höstkornet på Borgeby.
Se filmerna om höstkornSe filmerna på höstrapsen under ett par säsonger, ta del av erfarenheterna här
Se filmerna om höstrapsAnmäl dig till Yaras Nyhetsbrev för att få aktuell information om gödsling direkt i din inkorg.
Anmäl dig här