Gödslingsråd gurka

Gurka odlas huvudsakligen i inaktiva substrat, där all växtnäring är löst i vattenfasen. Därför måste man gödselvattna med kompletta näringslösningar under hela växtsäsongen.

I gurkans tidiga utvecklingsstadium och de första veckorna efter utplantering, är det uteslutande vegetativ tillväxt i plantorna. Detta betyder att det i perioden fram till blomning är större behov av kalcium och kväve. Förhållandet mellan kalium och kväve (K/N) ska vara 1,0 och förhållandet mellan kalium och kalcium (K/Ca) ska vara 1,2. När gurkorna börjar blomma ska gödslingsreceptet ändras, så att man ger betydligt mer kalium. Förhållandet bör nu vara K/N 1,5-1,7 och K/Ca 1,7-2,0. Detta ger bättre fruktkvalité med lång hållbarhet. Gurkplantor blir lätt för frodiga och har därför ett mycket begränsat behov av ammoniumkväve. Använd enbart YaraTera™Amnitra™ (ammoniumnitrat) för att justera pH. Man använder högst 7,5 % ammoniumkväve.

Har du koll på pH?

YaraTera™Kristalon™ Scarlet rekommenderas till gurka, då den innehåller mycket kalium och är uteslutande baserad på nitratkväve. Den har ett balanserat innehåll av fosfor, magnesium och svavel samt alla mikronäringsämnen.

Gurkgödning kan naturligtvis också sammansättas utifrån de enkla YaraTera™Krista™- produkterna samt YaraTera™Rexolin™ APN som är en chelaterad mikroblandning.
Oavsett om man väljer en lösning med YaraTera™Kristalon™ eller en lösning med YaraTera™ Krista™-produkter måste man använda sig av minst två stamlösningskärl. I det ena stamlösningskärlet ska man använda YaraTera™Calcinit® kalciumnitrat (kalksalpeter).

Baserat på råvattenanalys från det enskilda växthusföretaget gör Yara gärna gödslingsrecept.

Niels med gurkor
Niels med gurkor

Välkommen att kontakta oss för råd om gödslingsrecept

Uppgifter märkta med * är obligatoriska.