Gödslingsråd för vall

I första hand är det kväve, kalium och svavel som har stor effekt på det enskilda vallårets avkastning och kvalitet. Dessa näringsämnen kan inte förrådsgödslas över växtföljden, utan ska tillföras årligen. För kväve och kalium gäller även att den totala årsgivan måste fördelas mellan skördarna. Det årliga svavelbehovet kan antingen ges till förstaskörden eller fördelas på de olika delskördarna. Fosfor, magnesium och koppar kan däremot förrådsgödslas och justeras över växtföljden. Vid gödslingsplanering bör man tänka på hur de olika växtnäringsämnena prioriteras, se nedan.

Tabell vall

De faktorer som har störst betydelse för skördenivå och grovfoderkvalitet är kvävegödslingsstrategi, art- och sortval samt skördetidpunkt.

Gräsvallar

I rena gräsvallar kan man genom fördelning av relativt höga kvävegivor uppnå hög skörd och relativt jämn kvalitet mellan delskördarna. Kvävegivans storlek i rena gräsvallar är inte bara direkt avgörande för skördens storlek utan också för råproteinhalten.

Blandvallar

I blandvallar är kvävegödslingen ett viktigt instrument för att balansera klöverandelen. För låg kvävetillförsel kan medföra en oönskat stor andel klöver, förutsatt att det finns gott om klöverplantor i vallen. Detta resulterar i en lägre skörd, men även i svårhanterlig kvalitet med hög råproteinhalt och lågt fiberinnehåll samt högre risk för ensileringsproblem. Speciellt i återväxten kan innehållet av klöver bli alltför högt, vilket ger kvalitetsskillnader mellan de olika delskördarna. En för hög kvävegiva däremot gynnar gräset kraftigt och minskar andelen klöver i vallen.  En balanserad och väl avvägd kvävegiva i blandvallen ger en jämn klöverandel över alla delskördarna och dessutom bättre förutsättningar för en bra vall efter vallår två då rödklövern oftast börjat vintra ut.

Ett bra riktmärke är ett klöverinnehåll på 20-30 % under vallår ett och två. Detta ger vid rätt skördetidpunkt ett grovfoder som fungerar i de flesta foderstater.

I tabell 1 finns riktvärden för kvävegödsling till vall. Notera att givorna är riktvärden som ska justeras efter skördepotential, vallsammansättning, skördesystem och det enskilda årets förutsättningar.

Tabell 1. Riktvärden för kvävegödsling, kg N/ha (Klicka på tabellen för större bild)

Vall kväve.JPG

Notera att givorna är riktvärden och bör justeras efter vallsammansättning, skördesystem och det enskilda årets förutsättningar.

 

Vallskörd, hand med gräs

Vad behöver dina kor och din vall?

Med hjälp av resultaten från mineraldelen i din foderanalys beräknar Vallverktyget växtnäringsstatusen.  Vallverktyget är utvecklat för vallfoder till mjölkkor samt snabbväxande nöt och lamm. 

Beräkna här

Filmer om vall på Youtube

Det finns många filmer om vell på vår Youtube-kanal. Vi har samlat alla i en spellista som du hittar via länken nedan. Prenumerera på listan för att ta del av alla nyheter!

Se filmerna

Se om din vall har bristsymtom

Identifiera om din vall lider av näringsbrist och ta reda på hur du kan åtgärda det. Välj ett näringsämne nedan för att lära mer om symtomen vid brister och vilken effekt det har på tillväxt och utveckling.